Vorstivalmistamise koolitus

Vorstivalmistamise koolitus

5631

Eesti Jahimeeste Selts on sel jahihooajal pööranud suurt tähelepanu ulukiliha väärtustamisele. Jahimeestel on tõsine mure, kuidas kasutada metssealiha, mida katkuohust tingitud piirangute tõttu on keeruline müüa, nii et suur osa kütitud sigadest tuleb tarvitada enda tarbeks.

27. oktoobril toimus EJS-i majas poolsuitsuvorsti valmistamise koolitus, mille viis läbi vorstitegemise toorainet ja tarvikuid müüv ettevõte AS Veikand. EJS-i õppeklass oli huvilisi täis. Tehnoloog Anita Koik ja müügijuht Meelis Pajuman viisid läbi praktilise õppuse, kuidas saab lihast väga maitsev vorst. Väga oluline on siinjuures ulukiliha esmane käitlemine, millest sõltub liha kvaliteet. Metssealiha peab olema võimalikult kiiresti ja korralikult maha jahutatud ja enne lõikust ning hakkimist laagerduma vähemalt 48 tundi. Seepärast sobib katkuproovi tegemiseks kuluv ooteaeg liha laagerdumiseks ideaalselt.

Kodune vorstitegu sobib eriti hästi jahiseltsidele, sest eeldab head koostööd ning suuremate lihakoguste töötlemine nõuab kvaliteetset hakklihamasinat ja soolepritsi, mida on võimalik Veikandist jahihooajal ka rentida või osta. Need, kes on proovinud vorsti kodus ise valmistada, kiidavad just vorsti head maitset, sest ise tehtud on ikka hästi tehtud. Kodused vorstimeistrid võivad olla kindlad liha kvaliteedis ning proovida erinevaid maitseid ning retsepte.

Järgmine vorstitegemise koolitusgrupp on juba valmis ja koolitus toimub 4. novembril. Huvi korral korraldab EJS koolitusi ka edaspidi.

IMG_5014 IMG_5016 IMG_5018
IMG_5020 IMG_5022 IMG_5025

 

JAGA