Tippkokad soovitavad uues raamatus põnevaid veiseroogi

Tippkokad soovitavad uues raamatus põnevaid veiseroogi

1665
Fotod: Liivimaa Lihaveis

Liivimaa Lihaveisel ilmus kokaraamat “Mahe rohumaaveis”, kus Eesti tippkokad soovitavad põnevaid veiseroogi.

Raamat sisaldab 22 Eesti tippkoka veiseliharetsepti koos koka persooni tutvustusega. Igal kokal on jagada oma nipp, kuidas parim tulemus saada. Kõik road on kodukokkadele jõukohased.

EJS uuris Liivimaa Lihaveise tegevjuhilt Marko Hiiemäelt lähemalt kokaraamatu ja veiseroogade kohta.

Kust tuli selline idee tippkokkade retseptid kaante vahele panna?

Idee tuli sellest, et veiseliha puhul hinnatakse tihtipeale pehmet ja mahlast fileed, millest saab kindla peale maitsva suutäie. Õnneks on teadlikkus tänu avatud maitsemeeltele ja vastutustundliku suhtumisega kokkadele üha kasvanud. Iga tükk on söödav, lihtsalt tuleb teada sobivat valmistusviisi. Ja kes oleks parimad seda tutvustama kui Eesti tuntud tippkokad, kes on ühtlasi ka meie kliendid. Soovime, et raamat jõuaks iga eestlase köögiriiulile ja veiseliha iga nädalasesse menüüsse.

Kes selle asja ellu viis (projekti juhtis)?

Projekti algatajateks olin mina (Marko Hiiemäe) Linnamäe Lihatööstusest ja Airi Külvet Liivimaa Lihaveis MTÜ-st. Projekti aitas kokku panna ja ellu viia loovagentuur Divison, kellega olime algusest peale ühel lainel.

Ehk räägiksid ka mõne sõna selgituseks „õnneliku liha“ tootmisest ja käitlemisest.

Kvaliteetse ja puhta liha saamine käib käsikäes vastutustundliku tootmisega, pakkudes loomadele loomulikku kasvukeskkonda ning arvestades ümbritseva keskkonnaga. Rohumaaveise kasvatamiseks on äärmiselt olulised liigirikkad niidud, mille tagamiseks tuleb toimetada loodusega kooskõlas. Rohumaal kasvanud veised tagavad muuhulgas süsihappegaasi sidumise mulda, mis on eluliselt vajalik mulla säilimiseks ja taimede kasvamiseks. Kuna rohumaaveis sööb suvel karjamaal rohtu ning talvel niitudelt tehtud heina ja silo ‒ tema kasvatamiseks ei kasutata teravilja ega kaugelt maadelt toodud soja ja muid söötasid, seega on tema veekasutus kordades väiksem kui nuumveistel. Rohumaaveis joob looduslike veekogude vett ega kurna keskkonda jõusööta tarbides.

Missugune on Marko Hiiemäe oma lemmikroog veisest?

Marko Hiiemäel on mitu veiseliha lemmikrooga. Suvisel ajal meeldib grillida erinevaid veise steike, laagerdunud antrekooti, picanhat, küljesteiki. Talvisel ajal on lemmikud aeglaselt küpsetatud veisepõsk, suitsuahju brisket ehk veiserind ja tähtpäevadel böff a la tartar. Veise lihast ei saa olla ainult ühte lemmikrooga.

Kust ja mis hinnaga saab raamatut soetada?

Raamatut saab hetkel osta Lihapood.ee-st, kus saab ka vastavalt retseptile valida meelepärase lihatüki. Varsti, varsti saab raamatu soetada ka Apollo raamatupoest.