Uuring: Seakatku toob farmi enamasti loomapidaja ise

Uuring: Seakatku toob farmi enamasti loomapidaja ise

1963
Foto: dreamstime.com Foto on illustreeriv.

Seakatk võib kõige tõenäolisemalt jõuda farmi saastunud sööda kasutamise ja loomapidajate eksimuste tõttu bioohutusmeetmete rakendamisel, selgub Eesti Maaülikooli ning Veterinaar- ja Toiduameti koostöös läbiviidud epidemioloogilisest uuringust Eesti seafarmides 2015. aastal toimunud taudipuhangute põhjuste kohta.

Eesti Maaülikooli teadlaste hinnangul on viiruse ülekandumise peamised riskiallikad:

  • ladustamisel, jahvatamisel või segamisel saastunud sööt;
  • otseselt saastunud haljassööt ja allapanu;
  • jalanõud, rõivad või laudainventar;
  • farmi territooriumile ja/või lauta sisenevad veokid;
  • teised loomad (muud põllumajandusloomad väikemajapidamises, lemmikloomad).

Materjalid 

JAGA