Põder ‒ meie metsade avastamata gurmeepärl

Põder ‒ meie metsade avastamata gurmeepärl

2149
Põdralihast saab valmistada gurmeerooge nagu tõestas õpperestoran Neljapäev. Fotod: EJS

Selle nime all toimus Kehtna kutsehariduskeskuses 3. novembril õpperestoranis Neljapäev õhtusöök. Peakokk oli Toomas Malva ja temalt pärines ka seekordse õpperestorani kontseptsioon ja menüü.

EJS-i tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul oli tegemist erakordse sündmusega, mida võib julgelt nimetada väärtusta jahisaaki aasta pärlikee üheks eredamaks pärliks. „Tubli kütt ja kokk Toomas Malva tõestas õpperestoranis enda ja abiliste kätega, et põder on lisaks meie metsade esinduslikeima uluki rollile väga maitsva lihaga loom. Temast saab valmistada erilisi ja hõrke roogasid, mis igal lihasõbral keele alla viivad,“ ütles Korts. 

Õpperestorani peakoka Toomas Malva sõnul on ta aastaid olnud suur lihasõber ja viimastel aastatel õppinud eriti hindama rohumaaveise liha, mis on hõrgu ja küllusliku maitsega. „Jahimehena olen tihti üllatunud kui vähe suudetakse seostada põdraliha samasuguse suus sulava steigi või maitsva supiga. Seetõttu tahtsingi õpperestoranis pakkuda kõigile toiduelamust, mis tõestaks ja laiendaks arusaama võimalustest, milliseid gurmeetoite saab valmistada põdrast,“ selgitas Malva.

Osalejate kinnitusel õnnestus see soov peakokk Toomas Malval suurepäraselt ja tema taktikepi all valminud road jätsid ca 70 restoranis osalejale sügava mulje.

Õhtusöök algas peakoka tervitusega ja lauda toodi „Mokk üle maksa“. Peakokk tutvustas nii esimest rooga kui ka kogu sündmuse kontseptsiooni. Iga järgneva toidu ees tutvustas peakokk, millega on tegu ja kuidas ja mis põdra osast see valmistati. Järgnesid Läti terriin, seenesohu uppunud põder, Alaska põdrasteik, põdra käristus, predesserdina kukemarja paus ja desserdina metsik viss.

Peakoka tervituse järel tutvustas EJS-i tegevjuht, mis loom on põder ja kus ta elab. Samuti kõneles tegevjuht peale eelrooga, miks põtra kütitakse.

Külla oli kutsutud ka Linnamäe lihatööstusest kvaliteedijuht Andero Paalvelt, kes rääkis lihatööstuse tegemistest ja mida huvitavat nemad põdrast valmistavad. Samuti oli külas Allikukivi veinimõisa perepoeg Ott Hein, kes tutvustas oma pere mõisa toodangut.

Nii restorani saal kui ka eesruum olid teemakohaselt maitsekalt dekoreeritud. Külastajad said tutvuda plakatiga põder jaotustükkidena, põdrasarvede ja nahaga ja palju muu huvitavaga.

EJS-i ja külastajate tänusõnad kuuluvad nii Toomas Malvale kui ka kõigile tema abilistele. Väärtustasite jahisaaki ‒ põtra kõige paremal võimalikul moel ja tegite temast ülimaitsvaid roogasid.

Kivi kotti ja sool potti!

EJS