Laeva Jahiselts avas esmatöötluskoha

Laeva Jahiselts avas esmatöötluskoha

217
Fotod: Tõnu Peterson ja Tõnis Korts

1. juunil avati Tartumaal Laeva Jahiseltsi esmatöötluskoht.

Seltsi esimehe Viljar Ilvese sõnul hakati praeguse jahimaja kohal toimetama juba kümme aastat tagasi. „Kõigepealt rajati maja põhiosa, siis jäi ehitus mõneks ajaks soiku. Seejärel sai jahimaja ette rajatud lehtla. Kui avati esmatöötluskohtade meede, siis esitasime sinna taotluse, sellega rajasime jahimaja juurde liha esmatöötluse ruumi ja jahutuskambri,“ selgitas Ilves.

Kogu selle rajatud kompleksiga liiguti piltlikult öeldes 18. sajandist 21. sajandisse. „Vanadel aegadel toimetati lihaga kile tükkide peal metsas aohunniku kõrval. Tänasest alates toimub liha esmatöötlus meie jahimajas kõigi kaasaegse nõuete järgi,“ selgitas Ilves.

Laeva jahimehi olid pidulikul sündmusel õnnitlema tulnud ka naaberseltsid. EJS-ist tuli õnnitlusi saatma tegevjuht Tõnis Korts. Tegevjuht rääkis ka lühidalt jahindusest toimuvast ja tunnustuseks andis Laeva meestele üle Jüri Jõepera metsise pildi.

Viljar Ilves ja Tõnis Korts andsid kolmele endisele esimehele üle tänukirjad. Tänukirja sai Erich Kuiv, selle võttis vastu tema poeg Rainis. Erich oli see mees, kes juhtis seltsi läbi keerukate 90ndate. Veel sai tänukirja Jaan Sepp, kelle tegevusajaga 90ndate mentaliteet ja mõtteviis lõpetati. Lisaks sai tänukirja Koit Lattik, kelle ajal hakkas jahimaja ehitus.

Laeva jahiseltsi iseloomustamiseks võib öelda, et ta piirneb Alam-Pedja looduskaitsealaga ja tema territooriumi läbib ca 10km ulatuses Tallinn-Tartu-Luhamaa maantee. Need mõlemad asjaolud mõjutavad jahindustegevust oluliselt.

Kokkutulnutele oli kaetud rikkalik suupistelaud. Jahimajja toodi 3-4 aastat tagasi Kärevere kandis autoõnnetuses hukkunud karu topis. Selle topise lasid seltsi jahimehed ise teha korjates seltsi meestelt vajalikud rahad kokku. Karu on päris hästi tuntud, sest see topis käis mõni aasta tagasi ka maamessil EJS-i boksis ja oli populaarne külastajate seas. Vahest võib öelda, et on Eestis enim pildistatud karude hulgas.

Sündmuse jäädvustamiseks istutati üheskoos tammepuu. Tähelepanuväärne on, et see tõru pandi mulda Eesti Vabariik 100 aktsiooni raames.