Öövaatlusseadmetel on mitmeid väljundeid ja võimalusi

Öövaatlusseadmetel on mitmeid väljundeid ja võimalusi

10
Foto: tootja

Öövaatlusseadmete, sealhulgas digitaalsete ja termo- öövaatlusseadmete, kasutamine on toonud kaasa mitmeid uusi võimalusi ja väljundeid loodushuvilistele ja teadlastele.

Siin on mõned peamised digitaalsed ja meediaväljundid, mida nende seadmete kasutamine võimaldab:

Digitaalsed fotod ja videod:

Öövaatlusseadmed võimaldavad jäädvustada kõrgekvaliteedilisi fotosid ja videoid loomade ja lindude öisest käitumisest. Öövaatlusseadmetega saab jäädvustada hämaras või pimedas toimuvaid loodusnähtusi. Näiteks saab öösel pildistada tähti, meteooride sadu, öiseid loomi ja putukaid.

Need jäädvustused aitavad dokumenteerida haruldasi ja raskesti nähtavaid liike ning nende tegevust öösel.

Veebisaidid ja blogid:

Loodushuvilised ja teadlased saavad oma avastusi ja tähelepanekuid jagada spetsiaalsetel veebisaitidel ja blogides, pakkudes laiemale avalikkusele ligipääsu öistele loodusvaatluste materjalidele.

Sellised platvormid võimaldavad ka koostööd ja teadmiste jagamist ülemaailmse kogukonnaga.

Sotsiaalmeedia platvormid:

Öövaatlusseadmete abil tehtud fotod ja videod on populaarsed sotsiaalmeedia platvormidel nagu Instagram, Facebook ja X. Videoplatvormil YouTube saab luua ja jagada öövaatluste videoid.

Need platvormid võimaldavad reaalajas jagada vaatlusi ja kogemusi, aidates suurendada teadlikkust ja huvi looduse vastu.

Virtuaalreaalsus (VR) ja 360-kraadised videod:

Mõned teadlased ja loodusfotograafid kasutavad VR-tehnoloogiat ja 360-kraadiseid kaameraid, et luua kaasahaaravaid öövaatluse kogemusi.

Sellised materjalid võimaldavad vaatajatel kogeda öist loodust justkui ise kohal olles.

Teaduslikud uuringud ja aruanded:

Öövaatlusseadmete abil kogutud andmeid kasutatakse teaduslikes uuringutes ja aruannetes, aidates mõista ökosüsteemide dünaamikat ja liikide käitumist öösel.

Digitaalsed andmed, sealhulgas termopildid ja videod, võivad olla osa teaduslikest publikatsioonidest ja konverentsiettekannetest.

Veebiülekanded ja reaalajas jälgimine:

Paljud looduspargid ja reservaaadid pakuvad nüüd veebiülekandeid, mis kasutavad öövaatlusseadmeid, võimaldades inimestel reaalajas jälgida öiseid loomi nende loomulikus elupaigas.

Need ülekanded on populaarsed hariduslikel eesmärkidel ja avaldavad positiivset mõju looduskaitsele.

Dokumentaalfilmid ja telesaated:

Öövaatlusseadmete kasutamine on muutunud populaarseks dokumentaalfilmide ja loodussaadete tootmisel.

Sellised programmid pakuvad vaatajatele haruldasi vaateid öise looduse elule ja aitavad tõsta teadlikkust looduskaitse tähtsusest.

Kokkuvõttes on öövaatlusseadmed avanud palju uusi võimalusi ja väljundeid nii teaduslikuks uurimistööks kui ka laiemale avalikkusele looduse ilu ja keerukuse tutvustamiseks.

Digitaalne öövaatlus: 

Mehhanism: Võimendab olemasolevat valgust, sealhulgas lähis-infrapuna. Pilt: halltoonides või rohelise varjundiga, detailne. Valgus: Vajab mõningast ümbritsevat valgust; saab kasutada infrapuna valgusteid. Rakendused: Järelevalve, loomade vaatlus, navigeerimine. Eelised: Detailne pilt, üldiselt odavam. Piirangud: Täielikus pimeduses ilma valgustuseta vähem efektiivne, ilmastikutingimused mõjutavad.

Termiline/termo nägemine: 

Mehhanism: Tuvastab objektide poolt kiiratavat soojust. Pilt: Värviline või halltoonides sõltuvalt temperatuurist. Valgus: Töötab täielikus pimeduses, ümbritsev valgus ei mõjuta. Rakendused: Otsingu- ja päästetööd, tuletõrje, sõjavägi, tööstuslikud inspekteerimised. Eelised: Näeb läbi suitsu, udu ja täielikus pimeduses. Piirangud: Kallim, vähem detailne pilt.

Parimatel InfiRay termoseadmetel on ekraani resolutsioon juba 2560×2560 AMOLED ja termosensori tundlikkus alla 18 mK NETD, piksli suurus 12 μm, sooja objekti tuvastamise kaugus 3100 m. Sellise kvaliteedi ja resolutsiooniga pilt hakkab juba sarnanema parimate optiliste instrumentide pildiga. InfiRay binoklil Gemini on isegi kolm erinevat töörežiimi: päevane värviline nägemine, infrapuna digitaalne öine nägemine ja muidugi termopildi nägemine. On olemas innovaatiline Fusion-tehnoloogia, mis võimaldab samaaegselt kasutada rohkem kui üht vaatamisrežiimi (pannes ühe pildi teise peale). Rohkem infot leiab siit.

Jahipidamisel kasutatakse Euroopas järjest enam termilisi ja digitaalseid öövaatlusseadmeid ning öösihikuid. Üldised trendid näitavad nende populaarsuse tõusu mitmel põhjusel:

  • Tehnoloogia areng: Termiliste ja digitaalsete öövaatlusseadmete tehnoloogia on viimastel aastatel oluliselt paranenud, muutes need seadmed kättesaadavamaks ja taskukohasemaks laiemale kasutajaskonnale.
  • Õigusaktid ja regulatsioonid: Paljudes Euroopa riikides on jahipidamise regulatsioonid muutunud, lubades või soodustades selliste seadmete kasutamist.
  • Efektiivsus ja ohutus: Need seadmed pakuvad suuremat täpsust ja efektiivsust, eriti öösel või halva nähtavusega tingimustes, mis omakorda parandab jahipidamise ohutust.
  • On teada, et nende seadmete kasutamine on tõusuteel ja neid kasutatakse laialdaselt paljudes Euroopa riikides, sealhulgas jahipidamisel Itaalias, Tšehhis, Lätis, Leedus, Soomes, Taanis, Saksamaal, Prantsusmaal, Rootsis, Suurbritannias, Bulgaarias, Poolas, Portugalis valdavas enamuses USA osariikides jne. Eriti populaarsed on termovaatlusseadmed, mis võimaldavad objekte tuvastada isegi täielikus pimeduses või läbi tiheda taimestiku.  

Öövaatlusseadmete kasutamine loodusvaatluses ja jahipidamisel on Euroopas üsna levinud. Siiski on oluline märkida, et termokaamerad ja öövaatlusseadmed täidavad erinevaid funktsioone.

1.      Öövaatlusseadmed (NVD): Need seadmed võtavad saadavaloleva väikeses koguses nähtava valguse ja võimendavad seda. Öise nägemise seade lihtsalt võimendab seda tüüpi valgust, mida inimese silm näeb. Öövaatlusseadmed on kasutud olukordades, kus on vähemalt väike kogus nähtavat valgust, näiteks kuuvalgel või hämaras tehisvalguses. Täiesti pimedas keskkonnas need seadmed aga ei toimi, kuna puudub valgus, mida võimendada 

2.      Termokaamerad (soojuskaamerad): Need töötavad elektromagnetilise spektri infrapunaosas. Termokaamerad tuvastavad soojuskiirgust, mis on palja silmaga nähtamatu, ja kuvavad seejärel tuvastatud erinevaid energiatasemeid. Need seadmed on kasulikud sihtmärkide avastamisel, kuid mitte alati äratundmisel

3.      Digitaalsed öövaatlusseadmed: Need töötavad sarnaselt analoogsetele öövaatlusseadmetele, kuid kasutavad digitaalset pildiandurit. Nad koguvad saadaolevat valgust objektiivi kaudu ja töötlevad kujutise elektriliseks signaaliks. Digitaalsed öövaatlusseadmed on populaarsed, kuna neid saab kasutada ka päevavalguses 

4.      Kokkuvõtvalt on öövaatlusseadmete ja termokaamerate kasutamine loodusvaatlustel/jahipidamisel Euroopas levinud ja trend on tõusujoones. Tehnoloogia kasutamine aitab inimkonnal paremini suhestuda elusloodusega, näha, märgata eluslooduse käitumist, seda mõista ja digitaalselt salvestada.

Siin on mõned täiendavad mõtted öövaatlusseadmete kasutamise parimast eesmärgist:

1. Suurem teadlikkus ja mõistmine:

Öövaatlusseadmed võimaldavad inimestel näha looduse aspekte, mis muidu jääksid märkamatuks. See suurendab teadlikkust ökosüsteemide ja liikide käitumise kohta ning aitab paremini mõista looduse keerukust ja mitmekesisust.

2. Looduskaitse toetamine:

Salvestades ja dokumenteerides eluslooduse käitumist, saavad teadlased ja looduskaitsjad koguda väärtuslikku teavet, mis aitab kaasa ohustatud liikide ja elupaikade kaitsmisele. Digitaalsed salvestused võivad olla tõendiks ja tugimaterjaliks looduskaitsemeetmete planeerimisel ja rakendamisel.

3. Hariduslik mõju:

Tehnoloogia abil saadud teadmisi saab jagada laiemale avalikkusele, sealhulgas koolidele ja haridusprogrammidele. See aitab kasvatada tulevasi põlvkondi looduse austuses ja mõistmises, edendades loodusteadlikkust ja -haridust.

4. Inimese ja looduse suhe:

Nägemine ja mõistmine, kuidas elusloodus öösel käitub, aitab inimestel luua sügavamat seost loodusega. See võib suurendada looduse väärtustamist ja inspireerida inimesi rohkem loodust kaitsma ja hoidma.

5. Tehnoloogilised edusammud:

Öövaatlusseadmete ja muude tehnoloogiate pidev areng annab võimaluse luua üha täpsemaid ja paremaid meetodeid eluslooduse jälgimiseks ja mõistmiseks. See soodustab innovatsiooni ja teadusuuringute arengut.

 

Kaupo Kindsigo