Trofeede impordikeeld rikub Euroopa seadusi

Trofeede impordikeeld rikub Euroopa seadusi

12
Foto: EJS arhiiv

Ülemaailmse jahindusorganisatsiooni CIC-i tellitud juriidiline analüüs näitas, et riiklikud trofeede impordikeelud Belgias, Soomes, Prantsusmaal ja Hollandis on vastuolus Euroopa seadustega.

Saksamaa juhtiva äriõiguse büroo läbiviidud uuring selgitas välja, et sellised keelud kuuluvad EL-i ainuõigusliku kohtumõistmise alla, kuna need reguleerivad peamiselt väliskaubandust, mitte keskkonnapoliitikat.

Dr. Katja Göcke tehtud analüüsist selgub, et impordipiirangud, mis kehtivad kolmandatest riikidest EL-i toomisele, on traditsioonilised väliskaubanduse vahendid. Seetõttu on jahitrofeede impordi üldine keeld ainult Euroopa Liidu pädevuses. Riigid, kus on selline keeld juba kehtestatud, rikuvad seega EL-i õigust.

Ka dr Nikolas Sellheimi koostatud juriidiline memorandum hindas võimaliku trofeede impordikeelu õiguslikke aluseid. Sellheim toetas samuti seisukohta, et sellised keelud on vastusolus EL-i õigusega.

Sellised juriidilised järeldused võivad oluliselt mõjutada käimasolevaid diskussioone, nagu näites Poolas, kus välismaised jahivastased organisatsioonid sarnaseid keelde nõuavad. Lisaks võib selline tõlgendus mõjutada tulevasi kogu EL-i hõlmavaid poliitilisi arutelusid, mis võivad viia ühtsete eeskirjadeni kõigis liikmesriikides.

Sel aastal YouGovi koostatud uuringu järgi toetab ka enamik eurooplasi õiguslikku ja reguleeritud trofeede importi. Vaata uuringu tulemusi siit.