Tänavuse Vereta jahi fotokonkursi võitis Richard Viidalepp fotoga haigutavast ilvesest

Tänavuse Vereta jahi fotokonkursi võitis Richard Viidalepp fotoga haigutavast ilvesest

58
Vereta Jahi võitja Richard Viidalepp võidufotoga. Foto: Stanislav Moshkov/RMK

29. augustil kuulutati Tallinnas Uue turu platsil välja Vereta jahi parimate tööde autorid. Kõiki nende tehtud pilte ja lisaks veel valikut ägedatest tabamustest looduses saab näitusel uudistada septembrikuuni.

Vereta jahi žürii valis seekordse fotojahi võitjaks Richard Viidalepa foto justkui demonstratiivselt sääserünnaku peale haigutavast ilvesest. „Tegelikult ta siiski haigutab. Seda, et pildile on jäänud ka sääsk, nägin alles pildifaile arvutis avades,“ kirjeldab Viidalepp foto saamise lugu.

Žüriis pilte hinnanud Riigimetsa Majandamise keskuse kliendikanalite spetsialist Kaidi Jõesalu tõdes, et tegemist oli kahtlemata parima tabamusega. „Ilves on ju väga tähelepanelik ja ettevaatlik loom ning teda niimoodi mõnulemas näha on väga erakordne,“ selgitab ta. „Ja hetk, mis fotograafil pildistada õnnestus, on ka väga vahva ja ning tekitas kõigis žüriiliikmetes elevust.

Foto haigutavast ilvesest meeldis paljudele teistelegi ning pälvis lisaks ka mitu eriauhinda.

Konkursil antigi välja hulganisti eripreemiaid. Riigimetsa Majandamise Keskuse auhinna sai Hans Markus Antsoni foto händkaku vanemast õhtuvalguses. Valik langes sellele fotole nii seetõttu, et tegemist oli ühe vähesega keset metsa tabatud momendiga, kui ka seetõttu, et foto õhtuvalguses oksal istuvast händkakust on väga meeleolukas.

„Eks metsas linnu või looma tabamine ongi keeruline, vaade pole ju nii avar kui lagedal heinamaal või mujal avatud maastikus. Liiatigi kipuvad metsaelanikud end inimese eest pigem varju hoidma,“ selgitas Kaidi Jõesalu RMK otsust anda eriauhind händkakust tehtud fotole.

Tänavuse fotojahi saakloom oli aasta loom saarmas, kuid tema sattus vaid ühe fotograafi – Karl Ander Adami vaatevälja ning foto hämaruses uudistavast udrasest pälvis Tallinna loomaaia eripreemia.

Järjekorras 27. Vereta jaht peeti tänavu Pärnumaal Särghaua ümbruses ja Soomaal 17. kuni 19. maini. Vereta jaht sarnaneb pärisjahile, kuid relvadeks on fotokaamerad, laskemoonaks mälukaardid ning jahisaagiks hulgaliselt looma- ja looduspilte. Ei ühtegi pauku, kostavad ainult vaiksed kaameraklõpsud või kulgeb jaht päris hääletult.
Fotokaameraga hiilitakse ja varitsetakse saaki varavalgest hilisõhtuni. Jahtida võib kõike ja kõikjal – nii vees, õhus kui ka maal. Eesmärk on iseloomustada piltide kaudu piirkonna maastikke ja selle asukaid.

Vereta jahti ja fotonäitust korraldavad zooloog Tiit Hunt, Riigimetsa Majandamise Keskus ja Overall.

Näitus jahi parimate fotodega jääb Uue turu platsil avatuks 21. septembrini.

Vereta Jaht 2024 auhinnad:

Ajakirja “Eesti Loodus” auhind. KAUL NURM “Okste vahel”
Ajakirja “Horisont” auhind. INDREK ILOMETS “Konn”
Ajakirja “Eesti Mets” auhind. KAUL NURM “Kukkuv kägu”
Ajakirja “Kalale! Looduses” auhind. ARGO ARGEL “Tantsivad silmud”
Ajakirja “Eesti Jahimees” auhind. TAAVI NAGEL “Nuustik”
Eesti Jahimeeste Seltsi auhind. VIRKO VILJASTE “Üks tore metsisepreili”
Hotelli Pesa auhind. ARGO ARGEL “Must rähn pesapuul”
Tallinna loomaaia auhind. KARL ANDER ADAMI ”Pilk hämaras”
Looduse omnibussi auhind. URMAS TARTES “Soo-metsasääsk tõuseb pärast vereimemist lendu”
Tallinna Tehnikaülikooli geoloogia instituudi auhind. RICHARD VIIDALEPP „Neetud sääsed”
GO Traveli auhind. RICHARD VIIDALEPP “Neetud sääsed“
RMK auhind. HANS MARKUS ANTSON “Händkakuvanem õhtuvalguses“
Overall Eesti AS-i auhind. Vereta jahi meister RICHARD VIIDALEPP. “Neetud sääsed”