Saabuvate pühade puhul jagame teiega maitsvad retsepte, mida saab ulukilihast kergesti valmistada.
Põdrakotlet
(6 tk)
- 625 g põdrahakkliha
- 200 g kooritud sibulat
- 1 muna
- 100 g seapekki
- soola
- pipart
- tüümiani
- tšillit
- 25 g riivsaia
- 12 g hakitud küüslauku
- 120 g hapukoort (20%)
Haki pekk peeneks või lase hakklihamasinast läbi (kasuta kõige suuremat sõela). Sega hakkliha hulka.
Sega eraldi kokku hapukoor ja riivsai, jälgi, et klimpe ei tekiks. Lisa saia-hapukooresegu hakklihale. Maitsesta segu soola, pipra, tüümiani, tšilli ja küüslauguga. Sega mass korralikult läbi. Hea oleks seda veidi kloppida, selleks võta mass kausist käe peale ja löö kausi põhja, tee nii umbes kümme korda. Mass saab ühtlane ja kleepub hästi kokku.
Vormi umbes 180-grammised kotletid ja prae need pannil mõlemalt poolt pruuniks. Kui kotletid on paksemad, siis on need hea 180 °C ahjus järelküpsetada. Põdrakotletti üle küpsetada ei tohi, see peaks seest jääma roosakas – nii on see kõige mahlasem.
Serveeri koos koduse kartulipudru, peedisalati ja koorekastmega.
Põdra rostbiif
- u 1 kg põdra tagatükki või seljafileed
- 85 g sojakastet
- 30 g küüslauku
- 5g Sriracha tšillikastet või 10 g värsket tšillit
- 75 g mett
- 1 g pipart
- 20 g palsamiäädikat
- 10 g kadakamarju
Puhasta liha kelmetest. Aseta liha kaussi või kilekotti. Lisa sojakaste, hakitud küüslauk, tšilli, mesi, värskelt jahvatatud pipar, palsamiäädikas ja hakitud kadakamarjad. Kui soovid liha küpsetada samal päeval, siis lase sel toasoojas umbes kolm tundi marinaadis seista. Kui on aega, siis aseta liha jahedasse ja lase sel marinaadis seista 12 tundi.
Küpsetama hakates peaks liha olema toasoe. Pruunista liha kõik küljed kuumal pannil. Aseta liha ahjupannile, määri õliga kokku ja pane 100 °C ahju. Küpseta liha, kuni selle sisetemperatuur on 63–65 °C, selleks kulub umbes 35–40 minutit.
Võta liha ahjust välja ja lase 20–30 minutit taheneda ehk puhata. Lõika õhukesed viilud risti kiudu ja serveeri sibula, mõnusa koduse majoneesi ja/või mädarõikaga. Liha on hea ka järgmisel päeval külmana süüa.
Retseptid ja Põhjaka mõisa lugu on kättesaadav ka ajakirja Eesti Jahimees 2018. aasta teises numbris.