Teraviljakäitlejad saavad seakatku leviku riski vähendada

Teraviljakäitlejad saavad seakatku leviku riski vähendada

2747
Foto: Pixabay.com

Teraviljade valmimine suurendab seakatku leviku riske

Eesti metssigade seas levib sigade Aafrika katk ning viiruse kontsentratsioon looduses on endiselt kõrge. Seetõttu on suur oht, et ka põllul kasvav tera- ja kaunvili võib viirusega saastuda põllule sattunud haige metssea kehaeritiste või seakatku surnud loomade korjuste tõttu. Seda, kuidas maandada seakatku viirusega saastunud teraviljaga seotud taudi leviku riske, selgitab Maaeluministeeriumi loomatervise büroo peaspetsialist Eda Ernes Maablogis.

Kuidas maandada sigade Aafrika katku leviku riski?

    • Välista metssigade juurdepääs ladustamisplatsi ja kuivati alale.
    • Kuivata kogu võetud vilja (sh alla 14% niiskusesisaldusega vili) maksimaalsel lubatud temperatuuril (sõltub vilja liigist ja niiskusesisaldusest) vähemalt 1 tund.
    • Vilja kuivatamisel arvesta, et suure tõenäosusega viirus hävib vilja kuumutamisel üle 70 °C.
    • Ära ekspordi vilja ega kasuta seda seasöödaks enne vähemalt 1 kuu pikkust ooteaega pärast kuivatamist.
    • Ladusta vilja ooteajal kohas, kuhu metssigade juurdepääs on välistatud.
    • Ära sööda sigu kuivatamata uudsevilja või CO2 keskkonnas säilitatud kuivatamata teraviljaga.
    • Ära jäta toiduks või söödaks sobimatut teravilja metsa alla või loodusesse metsloomadele söödaks.
    • Kasuta vilja veoks puhast veovahendit.
    • Kasuta vilja laadimiseks puhast laadurit.
    • Puhasta ja desinfitseeri veovahend või laadur, kui seda on eelnevalt kasutatud töödel, kus see võis viirusega saastuda (pinnase vedu või teisaldamine, metsatööd, metsamaterjali vedu jms).

      Kuidas veokit või laadurit desinfitseerida?

      Kasuta desinfitseerimiseks Veterinaar- ja Toiduameti soovitatud desovahendeid.

        1. Pihusta kogu veok desovahendiga üle, nii et saaste saaks läbi leotatud.
        2. Eemalda nähtav mustus survepesuri, harja, kaabitsaga.
        3. Pihusta kogu veok uuesti desovahendiga üle.
        4. Pärast ettenähtud toimeaega loputa veega.
        5. Puhasta ja desinfitseeri eraldi veoki rattad.
        6. Veoki kabiin pese seestpoolt pesuvahendiga ja töötle desovahendiga.

      Juhiste aluseks on Eesti Taimekasvatuse Instituudi ja Maaülikooli teadlaste eksperthinnang „Millised on sigade Aafrika katku viiruse leviku riskid seoses Eestis kasvatatud söödateraviljaga, arvestades Eestis kasutatavaid teravilja koristamise ning edasise käitlemise tehnoloogiaid ja logistikat?“

JAGA